Осма по реду „Пихтијада“ у Делиблату

Осма по реду „Пихтијада“ у Делиблату


Осма по реду „Пихтијада“ у Делиблату у организацији Еколошког удружења сеоског туризма „Делиблато Оаза“ одржана је у недељу 14. јануара, на дан Светог Василија Великог илити на Мали Божић. Традиционално се ова манифестација одржава друге недеље јануара, а сваке године окупља велики број учесника, али и све већи број љубитеља овог некада сиротињског јела које се спрема нарочито у зимском периоду године.

Након такмичарског дела манифестације за најбоље спремљене пихтије, учесници, спонзори и представници локалне самоуправе окупљени  су на свечаној вечери у реновираним просторијама Горње школе. Председница ЕУСТ „Делиблато Оаза“ Љиљана Амбруш искористила је прилику и посебну захвалност упутила локалној самоуправи на подршци и присуству свих ових година, Месној заједници Делиблато на великој помоћи у организацији, али и бројним спонзорима и људима добре воље који су препознали значај и традицију ове манифестације. Председница се нарочито захвалила председнику Скупштине Општине Ковин, Зорану Брадањију,  који је у свом обраћању истакао важност очувања традиције и одржавања оваквих манифестација, те да ће општина наставити да подржава „Пихтијаду“, чије трајање говори о квалитету и доброј организацији, а позива и све суграђане и удружења да следе овај пример којим се на најлепши могући начин промовише општина Ковин.

Уследило је оно најзанимљивије – додела пехара за најбоље међу најбољима. Треће место освојила је Мирјана Дренча из Ковина, награду за друго место освојила је Јелена Пејчић из Панчева, док је награда за најбоље спремљене пихтије отишла у руке Иванке Резач из Делиблата. Жири је мајсторе(тачније мајсторице) у прављењу пихтија генерално оценио прилично добрим, а приликом давања појединачних оцена највише се цени укус, али је исто тако битна и бистрина, квалитет меса и време припреме.

Најбитније је очување традиције и промоција села и сеоских производа која незаобилазно прате сваку манифестацију, а очекујемо нова надметања и лепо дружење и наредне године.


© 2023 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.