Бициклом кроз Војводину


Стигли смо у Баваниште након пола сата стресне вожње из Ковина по једном од најпрометнијих путева у Војводини којим тутње шлепери на путу од моста преко Дунава у Ковину ка Панчеву и Београду. Одахнули смо када смо угледали жуту таблу са називом села и скретање у десно.

bibob

Фото: Роберт Чобан

Баваниште спада у ред старих насеља јужног Баната па и читаве Војводине а пре 100 година је имало више становника од Ковина.

На први поглед се види да је реч о богатом селу, неке приватне куће у центру страрије од сто година грађене су са једним спратом што је била одлика само већих и имућнијих насеља.

Први пут се спомиње 1412. када се јавља под називом пустара Болванис. 1428. забележено је као насеље. Покоравањем Баната од стране Турака Баваниште је опустело. 1660. на карти су забележена два насеља: Велико и Мало Баваниште. Велике промене (сеобе, ратови, болести) током 18. века битно су утицале на даљи развој Баваништа. На картама 1723. и 1761. се оба насеља означавају као ненасељена. Међутим, како се насеље одликовало плодним земљиштем, Аустрија је одлучила да се подигне и обнови Баваниште. Тако се 1766. године у Баваниште досељавају Срби претежно из Ковина, Гаја и Дубовца…

Баваништанац Павел Хаyи Стојановић је 1781. био на поклоничком путовању у Свету Земљу - Јерусалим. Оставио је путописне белешке у једној рукописној књижици, са тог хаyилука које је објавио 1843. будимски српски лист. Хаyија своје записе почиње речима: „О чуда и лепоте превелике!” Такође је из Јерусалима послао два писма својим ближњим у Банату. Хаyи Павел је 1766. у свом дому угостио аустријског цара Јосифа Другог током његовог путовања ради визитације државе. Тог дана се домаћину родио син Васа, којем је цар том приликом даровао 12 дуката. Сведочанство свог деде сачувао је унук Петар Хаyи Стојановић.

Силазимо са бицикла у центру, преко пута православне цркве. Градња Храма Успења Пресвете Богородице у Баваништу почела је 23. маја 1776. Завршен је 1778. и исте године освештан 28. августа, када је и одслужена прва литургија на дан Успења Пресвете Богородице…

У Баваништу се у мају ове године одржала 20. јубиларна манифестација “Дани ћирилице”. Свечана додела награда реализована је у сусрет Дану Светог Ћирила и Методија који се обележава 24. маја. Ученици основних и средњих школа писали су о теми „Слобода“.

Пристигао је укупно 2.351 рад, од чега 449 литерарних, 375 илустрација, 1.314 калиграфских радова и иницијала, 107 веза и 106 лутки. Највише радова било је из Србије, а учествовали су и ученици из Републике Српске, Француске, Немачке, Италије, Јужне Африке, Велике Британије, Аустралије и Боцване. У галерији Светосавског дома и уз звуке тамбура „Ковинских бећара”, изложене су ликовне и калиграфске креације, иницијали, илустрације, вез и друге рукотворине, лутке у народним ношњама, приче и стихови…

Роберт Чобан

Извор: Dnevnik.rs


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.