XII Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

XII Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини


У сарадњи са Заводом за Родну равноправност у Војводини, 30. октобра 2021. године организован je XII Сајам стваралаштва сеоских жена на платоу испред Градске управе у Панчеву.

Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини се организује поводом обележавања Међународног дана сеоских жена (15. октобар) и установљен је Резолуцијом Генералне скупштине УН 2007. године како би се указало на посебан допринос жена на селу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја као и елиминисању сиромаштва на селу. 

Циљ овог Сајма је да промовише друштвену групу жена из руралних подручја Војводине, њихову креативност и предузетнички дух и да укаже на њихов допринос у очувању културе и традиције у сеоским заједницама, јер својим богатим стваралаштвом представљају значајан ресурс за развој пољопривреде, туризма као и локалних заједница.

У име Туристичке организације општине Ковин и ове године смо упутили позив за учешће сеоским Удружењима и Активима како би биле у прилици да представе своје производе из домаће радиности, пре свега рукотворине, вез, сувенире и традиционалну војвођанску храну припремљену по старинским рецептима. По дванаести пут, нашу општину достојно су представиле  чланице Удружења жена "Дуга" из Баваништа које традиционално учествују на овом Сајму од његовог оснивања.  Осим њих представило се и Удружење жена "Велико храбро срце" из Малог Баваништа као и Удружење жена “Вредне руке жена Ковина“ из Ковина.

Ове године било је око 150 различитих Удружења и Актива жена из целе Војводине, које се баве различитим начинима израде ручних радова и сланим и слатким залогајима. За најкреативније биле су обезбеђене и вредне награде.

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.