Шајка на Дунавцу

Шајка на Дунавцу


У рукавац Дунава, познатији као ковински Дунавац, јуче је допловила шајка (једна од две), а данас 22.септембра ће бити комплетно опремљена. Друга шајка ће бити завршена до краја године. Иначе, шајке су израђене на основу Пројекта „Саградићу шајку на ковинском Дунавцу“, за које је Туристичка организација општине Ковин аплицирала код Министарства трговине, туризма и телекомуникација и на основу тога добила средства од 5 милиона динара, а остатак потребних средстава обезбедила је Локална самоуправа.

Шајке су биле лаки и брзи дрвени бродови (чамци) из 17. и 18. века. Употребљавали су их Срби у Војводини, Мађари и Турци на Дунаву и Козаци на Дњепру. Мањи бродови су користили весла, а већи су били једрењаци. Ти једрењаци су својим изгледом највише подсећали на мале галије. Шајке су биле необично окретне и као такве идеалне за патролирање и брзе препаде. Обично су имале наоружану посаду која је у зависности од величине шајке могла да има и до 30 људи. Били су познати као шајкаши. На врху шајке се обично налазио топ. На просторима Војводине први пут су се почеле употребљавати за време турских упада у Угарску, а у Аустријском царству су се користиле све до 19. века.

Шајке из Ковина ће се користити у туристичке сврхе за обилазак околних интересантних локација. Обзиром на њихову опремљеност, љубитељи пловидбе Дунавом од пролећа 2022. године ће моћи да уживају у вожњи и на тренутак врате у историју, јер су ове шајке веродостојне онима из 17. и 18. века, само мало модерније опремљене.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.