Књига "Румунска православна црква у Банату"

Књига "Румунска православна црква у Банату"


На предлог групе румунских професора и интелектуалаца из српског Баната  из румунских православних парохија Мирчом Мараном, Трифуом Дамијаном и са оцем Мирчом Мунтеануом који од 2015-те године служи у румунској православној Парохији и заједници у Панчеву, посредством књиге за служење Литургије, као највеће Свете тајне православних хришћана (где год они живели), штампана је књига под називом Румунска православна црква у Банату, потписана аутором Трифу Дамиан-ом.

Књига је написана двојезично, на румунском и српском језику, о прошлости и оснивању румунске православне заједнице на овом простору од најстаријих помена хришћанства и током историје до данас, о напорима Румуна да организују своју цркву и сачувају свој румунски национални и православни идентитет. У књизи су представљене и фотографије одабраних велелепних храмова, као део Епископије Дачија Феликс и представљају историјску, архитектонску и културну вредност и лепоту.

Румуни спадају међу староседелачке народе  Баната јер је Банат представљао још од праисторијског и античког доба, преко средњег и новог века, све до савременог доба, мултиетнички простор где су се сусретали разни народи, културе, језици и религије, што је карактеристика и дан-данас.

Књига Румунска православна црква у Банату сведочи о прошлости, тежњама и будућности румунске православне заједнице у Србији, да живи у слози и међусобном поштовању са свим осталим етничким заједницама које и данас живе у српском Банату.   

Својим скромним доприносом учествовала сам послатим фотографијама Румунских Православних храмова из Ковина и Делиблата па сам књигу добила на поклон од аутора Трифу Дамијана, на чему бих се захвалила и овом приликом. У плану је да књигу представимо у договору са Центром за Културу Ковин и Удружењем Румуна „Лумина“.

Презентацијом књиге радимо и у сфери верског туризма, јер је посета верским објектима важан сегмент туризма.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.