Oкићена Божићна јелка испред цркве посвећене Св. Стефану


У сусрет Божићним празницима, у Скореновцу је у недељу 28. новембра, окићена Божићна јелка испред цркве посвећене Св. Стефану. Сви посетиоци су традиционално учествовали у кићењу јелке, украсима које су сами донели.  Свечаном Божићном програму, везаног за обичај кићења јелке допринео је и културни програм у коме су учествовали женски хор и деца школског узраста, певањем и рецитовањем божићних песама. Чланови МЗ Скореновац и чланице Удружења жена “Верочка”, су за мештане и остале посетиоце организовали послужење: пржене кобасице, чај и кувано вино.

Иначе, кићење јелке је један од најлепших обичаја у вези са наступајућим Божићним и Новогодишњим празницима. Како се јелка кити у данашње време – ствар је укуса, довитљивости и материјалних могућности. Пожељно је да сваки укућанин, па чак и гост, стави неки свој украс на јелку, како би се осећао пријатније. То не морају бити куповни украси јер подједнако лепа може бити и јелка окићена бомбонама или украсима које свако може сам направити. Када је реч о бојама за јелку, свака од њих има посебно значење а нарочито је црвена боја атрактивна јер симболизује радост и срећу. Култ украшавања јелке по начину на који се украшава у данашње време, води од принца Алберта који је 1841. године, “Божићно дрво” украшавао бомбонама, папирним цвећем и машнама, за разлику од традиције у Немачкој где су за украсе користли јабуке.

Јела као зимзелено дрво  је симбол Божића и вечног живота код многих старих народа и сасвим заслужено има свој раскошни изглед који симболизује срећу, обиље и благостање који  је добила у 21. веку. Управо тако украшена је и јелка у Скореновцу и увек може да се допуни и додатно украси са још по неким украсом.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.