Макета тока Дунава

Макета тока Дунава


20. јуна 2019. је уз присуство неколико стотина грађана и представника органа локалне власти на челу са председницом општине Ковин Сањом Петровић, свечано пуштена у рад огледна, јединствена и највећа макета тока Дунава на свету која се налази на локалитету Стари Град, на само километар удаљености од центра Ковина. 

Макета је изграђена 1964. године пре почетка изградње ХЕ „Ђердап“ да би се доживотном председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу, научно, стручно и грађевински приказало како ће сама изградња хидроелектране утицати на ток Дунава и његово приобаље. Била је изливена од бетона, дуга 146 метара са верним приказом речног корита друге по величини европске реке.

Током 2018.године Локална самоуправа је донела одлуку о реконструкцији макете и пратећег мобилијара. Након вишемесечне реконструкције где је санирано "речно" корито, поправљене су пумпе за воду, уређене стазе дуж макете, цео ток је обележен расветом свих тачака тока које представљају градове кроз које пролази Дунав у нашој земљи од Кладова до Сланкамена, са свим притокама. Овом реконструкцијом макета тока Дунава је добила нови, много модернији изглед и служиће овдашњим туристима да се упознају са самим током реке кроз нашу земљу, ученицима може послужити као наставно учило а наутичарима да уживо виде све дубине, ширине, рукавце, аде, притоке и увале ове велике реке.

Макета тока Дунава, као симбол града, представљаће и туристичку атракцију Ковина као и незаборавни доживљај и једно драгоцено искуство.

 

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.