Миленијумска заоставштина

Миленијумска заоставштина


Разноврсни предмети из различитих епоха, који су пронађени на локалитетима ковинске општине, воде нас у далеку прошлост, у време неолита, када је цветала старчевачка култура (5 – 4. миленијум пре нове ере). Да је овај простор у алувијалној равни Дунава миленијумима био изузетно погодно тло за насељавање сведоче бројни налази недалеко од обале, а остаци утврђења указују на велики стратешки и одбрамбени значај које је имало насеље на простору данашњег Ковина. 

Насеља на обали Дунава посебан напредак доживљавају у време бронзаног и гвозденог доба, када Дунав постаје важан трговачки пут Европе. Римљани су оставили дубок траг на овим просторима и крајем 3. века изградили снажно утврђење на месту данашњег „Града“. Касније, у време Сеобе народа, на овим просторима боравили су Хуни, Готи, Гепиди, Сармати и други, а трагови њиховог боравка потврђују бројна откривена и још неистражена налазишта широм ових простора.

Велики број предмета пронађених са локалитета на територији општине Ковин чува Археолошка збирка Центра за културу Ковин, која постоји од 1975. Године када је Шандор Остојић (археолог аматер, потомак племићке породице Деспинић) завештао део своје археолошке збирке од 52 предмета родном граду Ковину и поверио на чување Центру за културу.

Фасцинантна збирка део је сталне поставке Галерије Центра за културу, а данас садржи 98 експоната, међу којима је највише налаза из средњег века (око 40 примерака), затим из античког доба (19), гвозденог (15), бронзаног (7) и неолита са енеолитом (7). Од 2006. године збирка је богатија за још 4 пушке марке Врендл и Наган које датирају с краја 19. века, а које је при ископавањима 2004. године открио наш познати археолог, Ковинац Димитрије Мадас.


Контакт и обилазак Aрхеолошке збирке

Центар за културу Ковин

  Цара Лазара 85 (1.спрат)
  013/742-592
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

 

 

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.