Ковин - град на Дунаву

Ковин - град на Дунаву


Река Дунав чини јужну границу кроз општину Ковин у дужини од 46 километара. У овом делу Дунав има све одлике равничарске реке, широку и вијугаву долину, корито усечено у властите алувијалне наносе, много рукаваца, три аде и спрудове. Дубина Дунава код Ковина износи од 3 – 18 метара, а његово приобаље било је погодно тло за насељавања још од најранијих периода о чему сведоче предмети и налазишта са различитих локалитета Општине Ковин.

Рукавац Дунава (Дунавац) дуг 1800 метара, који залази дубоко у насеље, представља идеалан природни заклон и зимовник за чамце и мања наутичка пловила. Постављена три крака понтона у марини капацитета су до 200 везова, а чуварска служба води рачуна о заштити и безбедности пловила у марини.

1xРукавац Дунава

2xМарина и понтони на Дунавцу

3xПоглед са локалитета "Град"


Жарковачка ада постаје све популарнија дестинација за купање и камповање током летњих месеци, јер пружа неопходан мир и тишину далеко од центра града, док се низводно нешто удаљеније налазе Стојкова и Жилова ада које представљају значајне еко зоне и успутне станице птица селица и мочварица.

4xЖарковачка ада

5xЖилова ада

 

 

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.