Манифестација "Најбоље вино Баната"

Манифестација "Најбоље вино Баната"


У петак, 16.03.2018. године, у Културном центру Зрењанин, у циљу промовисања вина из Баната, одржана је годишња манифестација "Најбоље вино Баната" у организацији Удружења "Клуб Вина" и ТО Зрењанин.

Право учешћа имале су све пунолетне особе стално настањене на територији Баната, које имају своје произведено вино. Једна особа се могла такмичити са више различитих вина, с тим што се свако вино пријављивало у једну од четири категорије: бела вина, црвена вина, розе вина и Шилер вина Винар. Вина произведена по спецификацији Стандарда за Банатски Шилер су се излагала ван конкуренције и без рангирања.

Оцењивање узорака организовано  је "на слепо" од стране искусних и признатих оцењивача 14.03.2018. године. На основу бодова формиране су ранг листе за све четири категорије вина.

У уводном делу, пре саме дегустације вина, у културно-уметничком делу програма изведен је део опере Травијата "Хај пијмо..." и уз стихове песме "Војводина" Мирослава Мике Антића, отворена је овогодишња манифестација.

Тачно у 12:30h одржана је јавна дегустација вина за све заинтересоване грађане и учеснике такмичења, а додељена су и признања учесницима. Победници су награђени пехарима и дипломама. Апсолутни победник такмичења је вино произведено од грожђа из Баната које је добило највећи број бодова без обзира на категорију вина.

Саму манифестацију употпунило је присуство Удружења жена из околине Зрењанина које су својим ручним радовима и слатким понудама оплемениле целокупан догађај.

Од наших представника, манифестацији су присуствовали председник ЕУСТ "Делиблато Оаза" и врхунски познаваоц вина (сомелијер) Љиљана Амбруш, председник УСР "Делиблатско језеро" Александар Сармеш и директорка ТОО Ковин Дивна Кирилов.

Захваљујемо ТО Зрењанин на позиву и нарочито стручном сараднику Јарославу Стеванову на указаном гостопримству.

 


© 2023 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.