Састанак поводом пројекта "Локално наслеђе за активан туризам у Банату"

Састанак поводом пројекта "Локално наслеђе за активан туризам у Банату"


У Панчеву је 09. марта 2018. године, у Регионалној привредној комори Јужнобанатског округа, организован састанак у вези прекограничног пројекта "Локално наслеђе за активан туризам у Банату". Организатори састанка, Град Кикинда и Западни Универзитет из Темишвара, су уједно и организатори овог пројекта.

Пројекат је осмишљен у жељи да се српски део Баната промовише као јединствена туристичка и угоститељска понуда партнерима у Румунији и Србији.

Циљ састанка је био да се утврди садржај годишњег календара туристичких и етно манифестација у српско-румунском Банату, као и промовисање идеје да се установи заштитни знак "Храна из Баната", који подразумева да у туристичку понуду Баната буде уврштено 50 српских и румунских  ресторана са традиционалном и етно понудом.

Ресторани са подручја Баната који желе да конкуришу морају у својој гастро понуди имати неко традиционално јело из Баната, при чему храна мора бити припремана по старим рецептима од органски произведених намирница.

У склопу пројекта предвиђена је израда заједничке софтверске платформе, интерактивне мапе туристичке понуде, информативног портала и прекограничне туристичке базе података, а све у циљу да се заинтересованима приближе информације о пројекту. Најважнији резултати пројекта наћи ће се у књизи „Банат на 10 начина“.
Планирано је да се за два месеца у целини заврши платформа о критеријумима конкурисања ресторана.

Састанак су водили Саша Танацков и Данијела Чолић из Кикинде, као и професори са Западног Универзитета у Темишвару Отилија Хедешан и Дијана Михуц. Дискусију је употпунила Славица Гајић, представник Народног Музеја из Кикинде, која је и пројектно укључена у гастрономску понуду са историјске стране.
Поред осталих директора Туристичких организација из Јужног Баната, састанку су присуствовали директор ТОО Ковин Дивна Кирилов, председник еколошког удружења сеоског туризма "Делиблато Оаза" Љиљана Амбруш и председник спортског удружења "Делиблатско језеро" и управник СПР "Краљевац", Александар Сармеш.

 

 


© 2023 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.