„Дани ћирилице“


У Баваништу је у суботу, 21. маја, одржана централна манифестација Дечјег сабора „Дани ћирилице“, на којој се традиционално уручујu награде најуспешнијим учесницима конкурса који је ушао у трећу деценију трајања.. Основци и средњошколци из целе Србије и из дијаспоре, послали су радове на тему Мудрост. За ликовни део конкурса требало је украсити прво слово свог имена и тако добити иницијал, калиграфски преписати народну умотворину, насликати илустрацију народне бајке, приповетке или песме и направити лутку и обући је у народну ношњу из бакиног родног краја.
Ове године на конкурс у Баваниште је стигло укупно 2.725 радова, од тога 309 литерарних радова, 599 илустрација, 1.626 иницијала и калиграфских радова, 101 вез и 90 лутки.
Жири у саставу Бошко Сувајџић, Бранко Златковић, др Рајка Уљмански, Љиљана Симић за литерарне радове, а Др Сузана Полић, Вјера Медић и Емил Сфера за ликовне радове, одредио је који су учесници заслужили награде за прва три места у свакој од категорија, а додељено је и више похвала.
Специјална награда додељена је Јелени Рекић, из Аделаиде у Аустралији, за лутку у ношњи Западне Славоније са великом корпом воћа, израђеној – како је сама дугогодишња учесница Сабора са најудаљенијег континента поручила – „у знак сећања на Веру Секулић, која је знала да се радује луткама обученим у ношње из бакиног краја.“

Учесницима и гостима обратио се у име локалне самоуправе председник СО Ковин, Зоран Брадањи, а у име удружења Дани ћирилице и школе „Бора Радић“ као домаћин изложбе и церемоније, све је поздравила Нада Сапунџија, председница удружења и директор школе.
Награђеним и похваљеним учесницима конкурса за 2022. годину признања и поклоне уручила је Душица Матицки, секретар Вукове задужбине (сви награђени су на поклон добили и издања „Данице“ и „Данице за младе“ Вукове задужбине).

У културно-уметничком програму приређеном поводом доделе награда, учествовали су деца из вртића, основци и средњошколци из Баваништа: Урош Костић, Данијела Милутинов, Јелена Радонић, Хелена Филипов, Лара Стевановић и малена Николина Шљивовачки, као и ансамбли КУД „Аца Обрадовић“ (средња и старија група) и Друштва „Бећарац“ (ветерани) из Баваништа. Актив жена „Дуга“ Баваниште и ове године је приредио слатке колачиће, а за израду цветних букета традиционално су се побринули ученици и професори ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина са смерова техничар хортикултуре и цвећар-вртлар. У малој сали Дома културе Баваниште приређена је изложба радова са ранијих Дана ћирилице. Програм су улепшали голубари пуштањем голубова за срећу на почетку Сабора, а из истоименог удуружења „Пидиканац“, али коњичког клуба, обезбедили су вожњу фијакерима за госте.

Генерални спонзори и покровитељи Сабора су Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Велики пријатељи Сабора су Вукова задужбина, школа у Баваништу, МЗ Баваниште. Огроман посао обавља колектив библиотеке „Вук Караџић“ Ковин – посебно огранак у Баваништу „Теофило Димић“, где је пријем радова, нумерисање и разврставање.

Други део овогодишњег Сабора одвијаће се почетком августа, када у Баваниште стигну учесници из дијаспоре, одакле је стигло можда и највише радова до сада – укупно 278 и то из Аустралије, Италије,Словеније, БиХ, Белгије Данске, Боцване, Јужноафричке републике, Француске, Швајцарске и Немачке.
Комплетне званичне резултате „Дана ћирилице 2022“ можете да погледате на веб презентацији удружења.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.