Дани мађарске кухиње

Дани мађарске кухиње


У суботу 9. октобра су Скореновчани по традицији организовали најпознатију гастрономску манифестацију, тако да ни неповољне временске прилике, уз кишу, нису омеле организаторе из Месне заједнице Скореновац и КУД-а „Петефи Шандор“ да дочекају бројне учеснике и госте на 13. по реду „Данима мађарске кухиње“, уз примену свих препоручених мера заштите против COVID-19.
Централни догађај овогодишње манифестације отворио је, поздрављајући све и захваливши се посебно гостима из других места и региона, као и учесницима из Мађарске, председник МЗ Скореновац, Тивадар Богош. Почетак припреме традиционалних мађарских специјалитета означен је свечаном паљбом чланова сеоског ловачког удружења, а ове године јела су се крчкала у рекордних 45 котлића. Први пут је кување било такмичарског карактера – у конкуренцији је било 43 учесника, јер домаћини из МЗ и КУД-а су, логично, припремали јела ван конкуренције.
По оцени жирија, најбољи гулаш – мађарско национално јело „перкелт“ припремио је Леши Арпад из Кунсентмиклоша, места побратима Скореновца из Републике Мађарске. Оцењени су још и најлепше уређен штанд и најукуснији колачи, али сви учесници и посетиоци су се окупили у Скореновцу ради дружења, доброг залогаја и како би пожелели једни другима, уз традиционалну музику, обичаје и наздрављање, да што пре прође пандемија COVID-19.
Уочи централне манифестације, у петак, 8. октобра, одржана је приредба у којој су учествовали скореновачки цитраши, женски хор за очување традиције „Варочка“, деца – ученици ОШ „Жарко Зрењанин“ која су цртала своје виђење „Дана мађарске кухиње“ и уврстила их у свој програм обележавања овогодишње Дечје недеље. Ђаци су такође имали свој штанд у суботу, а у „школском“ котлићу кувао се говеђи гулаш.


Манифестација од „посебног значаја“ за општину Ковин је и ове године веома успешно организована и поред свих ограничења и изазова, што потврђују и фотографије.

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.