Дани Дунава 2020

Дани Дунава 2020


29. јуна се обележава Међународни Дан Дунава. Дунав је једна од најлепших река на свету, најдужа река у Европи после Волге и тече кроз 10 земаља као и кроз нашу земљу. Представља један од најзначајнијих транспортних коридора. Свих 14 подунавских земаља које су потписале Међународну конвенцију о заштити Дунава, прослављају овај дан. 

Годинама уназад се овај дан обележавао разним манифестацијама, али ове године због пандемије вирусом корона и мера предострожности, Туристичка организација општине Ковин је организовала једнодневни излет за чланице Удружења и Актива из наше општине са којима је развила одличну сарадњу приликом презентовања наше општине на манифестацијама и значајним догађајима.

У суботу, 27. јуна организован је обилазак Смедеревског града- Тврђаве Рам и Голубачке тврђаве, тврђава на Дунаву. 

Смедеревска тврђава је тврђава у Смедереву коју је на ушћу реке Језаве у Дунав  почетком 15-тог века подигао деспот Србије Ђурађ Бранковић, по њој назван Смедеревац. Задње упориште одбране против Турака, по изгледу и бедемима око града, била је слична онима у Цариграду и јединствена у српској архитектури. 

Тврђава Рам, древни римски град је 2019-те године, добила нов реконструисан изглед. Налази се на каменој литици изнад Дунава и као да чува улаз у Ђердап као моћно  артиљеријско утврђење, изграђена је по налогу турског султана Бајазита II. За тврђаву се везује романтична легенда о Ромулу и Рему.

Голубачки град- тврђава се налази на десној обали Дунава, у општини Голубац на улазу у подручје Националног парка Ђердап и спомиње се у неколико легенди. Према једној добила је име по византијској принцези Јелени која је била заточена у кули утврђења и њеној усамљености није могао да помогне ни прелепи поглед на Дунав. Друштво су јој правили само голубови и отуд је тврђава добила име. По другој легенди у девојку по имену Голубана, заљубио се турски паша који је њено срце покушао да освоји скупим поклонима. Голубана их је одбила и за казну по пашином наређењу везана је за дунавску стену, не би ли се покајала. Тако је изгубила живот а стена је названа Баба кај, што значи "покај се жено".


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.