75 година постојања "Актива жена Прве месне заједнице Ковин" и Актива жена „Дуга“ из Баваништа

75 година постојања "Актива жена Прве месне заједнице Ковин" и Актива жена „Дуга“ из Баваништа


На територији  општине Ковин постоји велики број Удружења и Актива жена, али ћемо овога пута споменути два која трају дуги низ година. То су "Актив жена прве месне заједнице" Ковин и Актив жена "Дуга" Баваниште.

Током октобра месеца ове 2019. године оба Актива прославила су 75 година постојања, што је за сваку похвалу јер су и даље веома активне и успешно организују различите манифестације током целе године.


"Актив жена Прве месне заједнице Ковин" се бави очувањем традиције и старих обичаја, организацијом културно-забавног садржаја и манифестација, едукацијом и учешћем жена у друштвено-корисном раду и организује хуманиратне акције. У складу са тим организују следеће манифестације: Ломљење Божићне чеснице, Банатски фруштук (у оквиру прославе Дана Општине Ковин), традиционално за Ускрс сваке године болесницима Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину носе фарбана јаја, колачe... Поводом Дечије недење деци првих разреда ОШ “ Ђура Јакшић“ Ковин припремају послужење, за сваку Лазареву суботу у цркву носе погаче и бомбоне које деле деци, а за Нову годину деле пакетиће деци са посебним потребама. Такође, Актив жена учествује у свим манифестацијама које се одржавају на територији општине Ковин као и разним Сајмовима туризма уз Туристичку организацију општине Ковин.

Актив броји 16 чланица, старости између 50 и 70 година. До прошле године,  председница Актива жена Прве месне заједнице Ковин је била учитељица у пензији Ђурђевка Божанић, која је дала велики печат самом раду Актива и многобројним интересантним идејама допринела да и поред старосне структуре чланица Актив буде укључен у разне Манифестације, како на локалу тако и шире. Од ове године Актив жена Прве МЗ Ковин води Снежана Цветковић која ће сигурно наставити већ утабаним стазама своје веома успешне предходнице.


Актив жена „Дуга“ из Баваништа је удружење које се бави очувањем обичаја и традиције и промовисањем народног стваралаштва. Актив броји 15 чланица старосне структуре од 55-80 година. Веома су активне, сарађују са Туристичком организацијом општине Ковин и другим удружењима жена. Организују манифестације „Кифлијада“. У оквиру „Дана ћирилице“ организују традиционално надметање у припремању старинских домаћих колача. Сваког Божића и Ускрса посећују децу у Дому за незбринуту децу " Споменак" у Панчеву и носе им колаче, воће, фарбана јаја и слаткише. Посећују школу за децу са посебним потребама "Мара Мандић" у Панчеву, а поменуте су у књизи поводом 50 година постојања ове школе. Као донори и пријатељи посећују децу и носе им рођенданске поклоне и поклоне за празнике, посећују кориснике Дневног боравка за особе са посебним потребама у Ковину и носе им колаче и слаткише, прикупљају од својих чланица донације и помажу угроженим и  болесним особама и радо се одазивају и учествују у свим другим манифестацијама које се на територији општине организују.
Учествују на  манифестацији „Стари Лала“, „Штрудлијада“ у Долову, Међународном сајму стваралаштва сеоских жена у Војводини, Сајмовима Туризма итд. Председница удружења је Милева Ђурђев која је на тој функцији дуги низ година и веома успешно промовише и чува од заборава нашу културу, традицију и обичаје.


Желимо им да трају још дуго, подмладе своје чланство, наставе са радом успешно и да своје витрине допуне са још пехара, плакета и захвалница које су као и до сада освајале на бројним такмичењима.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.