Екскурзија чланова Удружења пензионера општине Ковин

Екскурзија чланова Удружења пензионера општине Ковин


Од 11 до 13. октобра 2019. године, деведесет четири члана Удружења пензионера општине Ковин боравили су у хотелу "Рудник" у Кучеву.

Менаџмент хотела, заједно са ТО Кучево, организовао је излете, а у оквиру једног један од излета извршена је демонстрације испирања злата на реци Пек коју је извео члан Удружења "Златно руно" из Кучева. Реализован је и обилазак пећине Равништарка која се налази у атару села Равниште која је 2007. године потпуно уређена за туристичке посетиоце. Дужина пећинске стазе износи 550 метара. Равништарка је изузетно богата таваничним и зидним накитом. У морфоспелеолошком погледу у Равништарки је издвојено 9 целина: Савин канал, Омладински канал, Лабудово језеро, Бели дворац, Леопардов канал, Црни дворац, Изворски канал, мали бели дворац и Душанове галерије.

Осим излета организовали су и културно уметнички програм у ком су наступила деца фолклорне групе Центра за културу "Вељко Дугошевић" из Кучева, након чега је било планирано и дружење уз музику.

У повратку смо обишли и Манастир Тумани који је основан у другој половини 14. века, као задужбина косовског јунака Милоша Обилића. У манастиру Тумани се, као највећа светиња, чувају мошти Светог Зосима Туманског, Синаита чудотворца. Ово је најмногољуднији мушки манастир у браничевској епархији и људи га називају са три имена и сва су правилна: Туман, Тумани и Тумане.

Пензионери су се задовољни и пуни позитивних утисака вратили у Ковин у раним поподневним сатима.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.