Дани ћирилице Баваниште

Дани ћирилице Баваниште


Удружење „Дани ћирилице Баваниште“ је поводом дана Светог Ћирила и Методија (24. маја) традиционално организовала у суботу 25. маја 2019. године са почетком у 12 сати, свечану доделу награда конкурса Дани Ћирилице 2019. у холу ОШ „Бора Радић“. Додела награда за децу из дијаспоре биће организована почетком августа месеца.

Манифестацију свечано отворио и поздравио награђене учеснике конкурса, њихове родитеље и наставнике, Председник Скупштине општине Ковин Зоран Брадањи.

Жири је имао тежак и одговоран задатак да оцени који су радови били најуспешнији у категоријама: литерарни рад, минијатура, илустрација народне песме или приче на тему ЗЕМЉА, калиграфски препис, иницијал и израда лутке у ношњи. За сваки узраст су била проглашена по три рада од стране стручног жирија и њихови аутори су награђени дипломама и похвалама. Учесници из расејања ће добити признање ЧУВАР СРПСТВА.

Иначе, Дечји сабор Дани ћирилице покренут је давне 2002. годинe са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. 
Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња, Мој јунак..!
На Конкурсу за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Програм Републичких смотри, до сада је учествовало око 50.000 ученика из више око 700 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске, Грчке, Албаније, Аустрије, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Шведске, Финске, Кине, Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Африке, Америке, Канаде и Руске Федерације.
Дани ћирилице одвијају се под покровитељством Министарства просвете, Министарства културе и Општине Ковин.

Поред изложбе најлепших радова у ОШ „Бора Радић“ су организоване и радионице керамике и ткања, као и и вештине израде цветних букета и аранжмана, где је учешће узела ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина.

Жене из Удружења „Дуга“ Баваниште су угостиле остала удружења жена које су учествовалие у традиционалном надметању старинских домаћих колача, веома укусно припремљеним. Морају се поменути „Вредне руке жена Ковина“ из Ковина, „Велико храбро срце“ из Малог Баваништа и „Доловке“ из Долова.

Традиционалним банатским играма представили су се сви чланови КУД-а "Аца Обрадовић" из Баваништа, најмлађе и средње групе.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.