Обичај празновања Божића

Обичај празновања Божића


Данас Српска православна црква, њени верници и све православне цркве широм света који поштују стари јулијански календар, славе Божић, рођење Исуса Христа.

Божић је најрадоснији хришћански празник. То је празник рађања, новог живота, деце и родитељства и као такав обележава се најлепшим верским обичајима. Претходи му божићни пост, којим се прославља Бог, а душа и тело прочишћавају од телесних и душевних страсти, уз молитве, чињење доброчинстава, уздржавање од лоших мисли, жеља, дела и мрсне хране.

Божић је празник обичаја и обреда са разним варијацијама проузрокованих углавном поднебљем. Ипак, основни елементи прославе Божића присутни су свуда – уношење Бадњака у кућу и његово паљење, Бадње вече, чесница, положајник.

Суштина празника свуда је иста - слави се Христово рођење, уз неговање породичних односа окупљањем ближњих. Домаћин и сви укућани на тај дан облаче најсвечаније одело, и одлазе у цркву на јутрење и Божићну литургију.

Положајник

badnjakПоложајник је особа која прва улази у кућу на Божић и поздравља укућане речима „Христос се роди“, на шта му они одговарају „Ваистину се роди“. Затим положајник прилази ватри и гранчицом са бадњака је џара говорећи „Колико варница толико парица, колико варница толико среће и весеља“, набрајајући све оно што мисли да би ваљало да се у домаћиновој кући умножи.

 

Чесница

бцесРано ујутро на Божић, справља се чесница која има улогу славског колача у коју се ставља метални новчић. Када чесница буде печена, износи се на сто где је већ постављен Божићни ручак. Домаћин пали свећу и укућани заједно читају “Оче наш” наглас. Кад се молитва заврши приступа се ломљењу чеснице. Чесница се окреће као славски колач, прелива вином и на крају ломи. Она се ломи на онолико делова колико има укућана. Онај ко добије део чеснице у којој је новчић, по народном веровању, биће срећан целе те године. Када се заврши ломљење чеснице, укућани једни другима честитају празник и седају за трпезу.
Чесница се не припрема свуда на исти начин.

slatkacesnicaУ неким деловима Војводине, спрема се слатка и то потиче из времена Марије Терезије. Припрема се тако што домаћица тегли тесто, развија у виду танких кора, премазује уљем, а затим посипа млевеним орасима и шећером. Свака се урола, у једну се ставља новчић и увија у круг. Остале се обавијају око прве и стављају у округлу тепсију. Испечена чесница, врела, премазује се са пар кашика меда. Сече се и дели укућанима после ручка и верује се да ће највећи напредак имати онај укућанин који пронађе новчић у свом парчету чеснице. Ако се деси да је новчић био у парчету неког госта, домаћин симболично откупљује новчић.

Како се честита Божић

На Божић се људи поздрављају речима: „Христос се роди!“ и отпоздрављају са: „Ваистину се роди!“. Уколико се шаље честитка на њој треба да пише „Мир Божји, Христос се роди“!

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.