„Дани ћирилице Баваниште“ 2023


У ОШ "Бора Радић" у Баваништу је 20. маја са почетком у 12 сати  одржан по двадесетдруги пут дечји сабор "Дани ћирилице 2023" Баваниште.

 Манифестација je од значаја за општину Ковин jeр доприноси очувању српске културне баштине,  православне вере, језика и писма.

Из године у годину сваки пут је конкурс имао другу тему и након многобројних и интересантних, ове године је тема била ЖИВОТ, a  стигло је 3765 радова. По категоријама то изледа овако:
-литерарних радова 460;
-илустрација 332;
-иницијала и калиграфских преписа 2.762 ;
-везених радова 110 ;
-лутака 101.

Из дијаспоре је стигло 672 рада из свих категорија из следећих земаља: Грчке, Аустралије, БиХ-Републике Српске, Италије, Немачке, Русије, Словеније, Француске, Хрватске и Швајцарске. Опширније о награђеним радовима из дијаспоре биће речи у августу када ће награђени ученици са својим менторима бити наши гости.

Жирирање је и ове године обављено у Вуковој задужбини у Београду. Литерарне радове је оцењивао жири у саставу: др Рајка Уљмански, Љиљана Симић, Зона Мркаљ и проф. др Бошко Сувајџић. Ликовне радове, вез и лчутке оцењивали су: др Сузана Полић, Вјера Медић и Емил Сфера.

Додељено је укупно 184 награда, 74 похвала и 5 специјалних награда.

Учешће су ове године узели и корисници Установе "Ласта" из Ковина и награђени су специјалном наградом.

Традиционално УЖ "Дуга" из Баваништа су домаћим ручно прављеним колачима почастиле учеснике који су дошли да преузму награде и признања.

Цветне аранжмане су правили ученици цвећарског смера ССШ "Васа Пелагић".

 

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.