Дани мађарске кухиње


По изузетно лепом, а по температури летњем дану, у суботу 8. октобра одржана је по четрнаести пут Међународна гастрономска манифестација под називом „Дани мађарске кухиње” у Скореновцу.

Као и током предходних година и ове се од раних јутарњих сати, у централним улицама овог ковинског села,  димила ватра испод казана и котлића, због припремања разних мађарских и других специјалитета.

У такмичарском делу учествовало је 38 котлића од којих су у десетак кували гости из Мађарске и Румуније. Управо су гости и показали да најбоље кувају традиционални гулаш и паприкаш, који се овде кувао од различитих врста свињског, јунећег, овчијег, пилећег и меса дивљачи. Кували су се и шкембићи, папци у сафту, подварак, свадбарски купус и још много других специјалитета, који су око подне били завршени и доступни свим посетиоцима и да их конзумирају.

Најуспешнији у кувању гулаша били су гости из Републике Румуније из места Марош Лудаш, освојивши прво место. Друго место остојили су гости из Титела, а треће место освојила је екипа из места Буњхад Мајош из Републике Мађарске.

Награду за најлепше уређен штанд и најбољи колач добила је екипа Основне Школе “Жарко Зрењанин” из Скореновца.

За оне који то нису могли да дочекају било је и кобасица и других сухомеснатих специјалтиета, као и традиционалних посластица, лангош, куртош колач и неизоставне банатске штрудле.

Веома лепо украшени штандови удружења привукли су пажњу великог броја посетилаца јер се процењује да је Скореновац посетило више од 2000 особа из окружења, а све то уз културно-уметнички програм.

Чланице Удружења жена “Варочка” из Скореновца су дочекале чланице два удружења које се као и оне баве израдом ручних радова чиме обичаје и традицију чувају од заборава.


 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.