Етно ћоше


4. октобра 2022. године, поводом Дана oпштине Ковин, Удружење жена "Вредне руке жена Ковина" су свечано отвориле просторије под називом Етно ћоше, које се налазе у улици ЈНА, у пролазу према згради СУД-а.

Чланице Удружења припремиле су богато послужење по старим традиционалним рецептима, и презентовале посетиоцима део онога што се чувало по неким старим ормарима и таванима. Тако су млађе генерације могле да се упознају са предметима који су се некада користили у  банатским домаћинствима. Представљен је велики број ручних радова, ношњи више националних мањина са овог простора, алата и предмета, неизоставна машина за шивење SINGER коју је имала скоро свака кућа, радио стар више од 100 година, као и много других интересантних предмета.

Након пет година маштања о томе да отвори овакав кутак где ће традицију и обичаје овог дела Баната сачувати од заборава, сан председнице Удружење жена "Вредне руке жена Ковина" Мирјане Дренче коначно је остварен.

Отварању су присуствовали представници Локалне самоуправе, Председница Општине Ковин Сања Петровић, Заменик Председнице Ратко Мосуровић, Председник Скупштине Општине Ковин Зоран Брадањи, Начелница Јужнобанатског Округа Марина Томан, Директорка ТОО Ковин Дивна Кирилов и још много других руководилаца Установа и Предузећа, као и велики број суграђана који су својим присуством увеличали овај свечани тренутак.

Ускоро ће ове просторије бити доступне за разледање свим заинтересованим посетиоцима.


 

Прилог ТВ Панчева


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.