Заршена друга фаза извођења радова на археолошком ископавању и истраживању остатака тврђаве на Старом Граду у Ковину


Tоком новембра 2021. године је заршена друга фаза извођења радова на археолошком ископавању и истраживању остатака тврђаве на Старом Граду у Ковину. Друга фаза обухватила је заштитна ископавања локалитета по завршеним радовима из прве фазе и подразумевала је отварање археолошких сонди на простору куле, детаљном археолошком обрадом.

Друга фаза радова и резултат на терену дао је простора за даље истраживање тако да је у даљи ток истраживачко- научног рада укључен и грађевински факултет, како би се добила даља упутства у циљу постављања статичке експертизе која би понудила начин да се остаци тврђаве паралелно са археолошким ископавањем обезбеде и санирају, конзервирају и презентују јавности у складу са вредношћу културно историјског наслеђа које представљају остаци утврђења.

Значајно је поменути да је 2020. године, током прве фазе извођења радова, први пут истражен овај простор куле и откривени део зида и масивни темељи куле чиме су се стекли услови за наставак радова. Приликом ископавања нађени су керамички предмети који потичу из периода од. 17 до 19. века и нешто из периода праисторије - бронзаног доба.

Туристичка организација општине Ковин је у сарадњи са Заводом заштите споменика културе у Панчеву препознала значај истраживања овог локалитета како би се презентовао кроз разне видове промовисања. Завод за заштиту споменика културе Панчево је по пројекту добиo средства за даље истраживање од Грађевинског факултета у Београду. Наставак истраживачких радова подразумева даље снимање и техничко и технолошко истраживање остатака куле.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.