Дани ћирилице

Дани ћирилице


На овогодишњој јубиларној  Манифестацији  "Дани ћирилице" у Баваништу,  20-тој по реду, у суботу 22. маја организована је свечана додела награда поводом Дана Светог Ћирила и Методија који се обележава 24. маја.

Дечји сабор Дани ћирилице покренут је давне 2002. годинe са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. 

Тема конкурса мењала се из године у годину: „Вера Нада и Љубав“, „Срб“, „Милосрђе“, „Доброта“, „Колевка“, „Част“, „Брат“, „Мостови“, „Будимо људи“, „Светиња“, „Мој јунак“, „Земља“...

Ове године на тему „Слобода“, пристигло је 2351 радова, од чега 449 литерарних, 375 илустрација, 1314 калиграфских радова и иницијала, 107 веза и 106 лутки. Највише радова стигло је из Србије, а учествовали су и ученици из Републике Српске, Француске, Немачке, Италије, Јужне Африке, Велике Британије, Аустралије и Боцване.

Чланови жирија били су проф. др Бошко Сувајџић, др Рајка Уљмански, др Бранко Златковић и Љиљана Симић за литерарне радове и др Сузана Полић, Емил Сфера, мр Вјера Медић и Милица Марковић за ликовне радове. Жири је имао тежак и одговоран задатак да оцени најуспешније радуве у следећим категоријама:

  • литерарни рад,
  • минијатура,
  • илустрација народне песме,
  • калиграфски препис,
  • иницијал и
  • израда лутке у ношњи.

 За сваки узраст су била награђена по три рада од стране стручног жирија, укупно 91 награђених и 73 похваљених ученика. Најуспешнијим учесницима конкурса књиге су даровали издавачи: „Вукова задужбина“, „Прометеј“, „САНУ“, „Катена мунди“, „Академија СПЦ“, "Каирос" Сремски Карловци, „Српска књижевна задруга“ и други...

Дани ћирилице одвијају се под покровитељством Општине Ковин, Министарства просвете и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. 

Изложба овогодишњих најлепших радова представљена је у сали Светосавског дома у дворишту православне цркве. 

Овогодишњи Сабор „Дани ћирилице" су својим културно-уметничким програмом оплеменили најмлађи чланови КУД „Аца Обрадовић" и „Ковински Бећари".

У реализовању целог пројекта учествовали и Библиотека "Теофило Димић", Црквена општина Баваниште и ОШ "Бора Радић" Баваниште. За своје учешће, од оснивања Сабора "Дани ћирилице",  захвалницом су награђене жене из Актива „Дуга“ Баваниште  које су слатким и сланим колачима припремљеним по традиционалним старинским рецептима почастиле све учеснике и посетиоце.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.