Пливање за Часни крст

Пливање за Часни крст


Дана, 19. јануара 2021. године  у 12 сати на ковинском Дунавцу је одржана седма по реду манифестација "Пливање за Часни крст- Богојављење 2021" у организацији Удружења спортиста "Фамилија" у складу за тренутном епидемолошком ситуацијом и без позива грађана на окупљање. И поред тога заинтересовани грађани и донатори који су помогли овогодишњу манифестацију присуствовали су храбром подвигу двадесет двоје најхрабријих који су препливали 33 метра, што је у симболичном значењу са годинама живота Исуса Христа, а победник је био Ненад Стаменковић, мајор у војсци РС из Ковина. Ове године су учествовале и три учеснице, Драгана Јанков из Панчева и Катарина Решетар из Новог Сада, као и шеснаестогодишња Валентина Крстец из Ковина која се само потопила али није пливала..

Пливању је претходила литургијa у храму Светог Архангела, након чега је уследила литија у којој су били коњаници и фијакери са учесницима.

Као и претходних година, изузетној атмосфери допринели су припадници војске Србије и припадници свештенства СПЦ Епархије банатске на челу са протонамесником Душаном Васићем који је пливачима уручио симболе захвалности за њихово учешће. Свој допринос у организацији дали су и волонтери "Црвеног Крста" из Ковина.

Богојављенско пливање за Часни крст на Дунавцу завршено је дружењем уз кувано вино и ракију уз звуке традицоиналних песама.

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.