Пливање за Часни крст

Пливање за Часни крст


На ковинском Дунавцу је 19. јануара у 12 сати одржана шеста по реду манифестација "Пливање за часни крст" у организацији Удружења спортиста "Фамилија", a под покровитељством Општине Ковин.

Пливању је претходила литургијa у храму Светог Архангела, након чега је уследила литија у којој су били коњаници и фијакери са учесницима.

Све присутне поздравила је председница општине Ковин Сања Петровић, поменувши да ће локална самоуправа увек подржавати манифестације у духу очувања традиције, уз неговање богатства различитости и заједништва. 

 У присуству многобројних грађана и донатора који су помогли овогодишњу манифестацију, двадесет најхрабријих је препливало 33 метра, а први до крста као симбола Христовог страдања и спасења стигао је Савица Ћирков из Дубовца. Ове године је једна од учесница била и Драгана Јанков из Панчева, а као преседан треба поменути изузетну храброст и смелост малог Стефана Голубовића, деветогодишњег дечака који је накратко уронио у ледену воду на Дунавцу.

Изузетној атмосфери допринели су припадници војске Србије и припадници свештенства СПЦ Епархије банатске на челу са протонамесником Душаном Васићем који је пливачима уручио симболе захвалности за њихово учешће.

Богојављенско пливање за часни крст на Дунавцу завршено је дружењем уз кувано вино, чај, ракију и домаће крофне уз звуке традицоиналних песама.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.