Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини


XI Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини одржан је у суботу 28. септембра 2019. године на платоу испред Културно-образовног центра у Шиду.

Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини се одржава поводом обележавања Међународног дана сеоских жена (15. октобар) и установљен је Резолуцијом Генералне скупштине УН 2007. године како би се указало на посебан допринос жена на селу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја као и елиминисању сиромаштва на селу. 

Циљ овог Сајма је да промовише друштвену групу жена из руралних подручја Војводине, њихову креативност и предузетнички дух и да укаже на њихов допринос у очувању културе и традиције у сеоским заједницама, јер својим богатим стваралаштвом представљају значајан ресурс за развој пољопривреде, туризма као и локалних заједница.

Ове године своје производе из домаће радиности, пре свега рукотворине, вез, сувенире и традиционалну војвођанску храну припремљену по старинским рецептима, представило је око 200 удружења из 34 општине и градова Војводине.

Нашу општину достојно су представиле  чланице Актива жена "Дуга" из Баваништа које традиционално учествују на овом Сајму од његовог оснивања и по први пут Удружење жена "Велико храбро срце" из Малог Баваништа.

На Сајму Стваралаштва сеоских жена у Војводини, било је и награђених. Награду за најбољи сувенир добило је Удружење пазовачких жена из Старе Пазове, а за победнички штанд проглашен је штанд Клуба жена "Завичај" општина Житиште.

У оквиру Сајма организоване су и бројне радионице за децу.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.