Дан Дунава 2019.

Дан Дунава 2019.


29. јуна слави се манифестација под називом "Дан Дунава". Дунав је најдужа река у Европи након Волге, тече кроз 10 земаља и представља једну од најзначајнијих транспортних коридора. Први пут овај дан је обележен 2004. године када је донета одлука да се прославља поводом десетогодишњице потписивања конвенције на шестом редовном састанку ICPDR-a у Бечу. Свих 14 подунавских земаља које су потписале Међународну конвенцију о заштити Дунава, прослављају овај дан. Ове године је најављено обележавање Дана Дунава у 27 градова у Србији, бројним догађајима.

Туристичка организација општине Ковин је 28. јуна у галерији Центра за културу у Ковину организовала семинар под називом "Саградићу шајку на ковинском Дунавцу", поводом истоименог пројекта за који је од Министарства трговине, туризма и телекомуникација добила средства за реализацију израде две шајке, а остатак средстава обезбедила је Локална самоуправа, препознавши важност овог пројекта за даљу туристичку промоцију општине Ковин.

Презентацију под називом "Саградићу шајку на ковинском Дунавцу" одржао је Златко Пајић, макетар и моделар из Смедерева и на веома занимљив начин присутне упознао о историји шајке као пловилу из доба отоманског и хабсбуршког царства. Присутни су имали прилику да виде  четири макете различитих шајки.

Пријатној атмосфери и укупном утиску презентације великим делом је допринео виолиниста Владимир Кох, који је извео композицију "Дунавски валови " пре самог почетка презентације и "На лепом плавом Дунаву" наком презентације.

Самој презентацији присуствовали су председница општине Ковин Сања Петровић, заменик председнице општине Зоран Николић, помоћник председнице општине Ратко Мосуровић, као и гости из Београда, љубитељи река и врсни познаваоци наутике проф. Зоран Радмиловић, Раде Јечинац, Лазар Станојевић и Милета Стаматовић, сарадници организације "НАТУС", као и представници јавних установа, удружења и љубитељи наутике. Председница наше општине и директорка ТОО Ковин добиле су од Радомира Јечинца на поклон CD "Пловидба од Београда до Ковина и назад". Директорка ТОО Ковин је добила и две књиге од наутичара који се у слободно време баве писањем стихова.

По завршетку презентације организован је коктел-послужење, где је настављено дружење уз разговор на презентовану тему.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.