Прилог РТС-а о Плочичком Риту

Прилог РТС-а о Плочичком Риту


 Плочички рит је заселак у општини Ковин са само 200 становника, али природа у околини пружа могућности за развој туризма. Највеће атракције су језеро Провала и стари мост из доба Марије Терезије.

Ако нисте упознати са причом, нећете ни знати да сте дошли у заселак Плочички рит, јер нема табле са именом места. Тешко ћете препознати и школу, јер се налази у кућици, а у њој је само петоро ђака у једној смени. Пролазника скоро да и нема.

Припремили: Даница Јовановић и Александар Токин

 

У прошлости је било више покушаја да се ту оснује насеље, али се река изливала, плавила куће и оранице и људи су одлазили тражећи боље место за живот.

"Село је замрло, нема народа, млади се не жене, сви су отишли", каже Радован Костић. "Пре две године смо добили пут до села. Немамо ни продавницу."

У амбуланту, пошту, за све што им треба морају у суседну Плочицу, удаљену шест километара.

Али зато у околини имају нетакнуту природу - језеро Провала је идеално за одмор, шетњу и уживање у призору са много птица. Уз нешто улагања, било би то место са великим бројем туриста.

Према речима Бојане Митровић Тасић, из Туристичке организације Ковин, туда пролази дунавска бициклистичка рута:

"Језеро је богато рибом, шумом около, па је погодно за лов и риболов."

У близини места се налази потенцијално највећа туристичка атракција - стари камени мост из доба Марије Терезије, који је сада запуштен, зарастао у траву, налази се насред њива, а један је од два најстарија у нашој земљи.

"Не зна се тачна година, али је саграђен крајем 18. века. Испод њега је протицала река Поњавица, које више нема. По локалитету се види да је некад имао важну саобраћајну улогу."

Мост је тренутно у процесу заштите у Заводу за заштиту споменика, што оставља наду да ће у наредном периоду добити бољи изглед.

Извор: www.rts.rs


© 2023 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.