Излетиште Шљункара

Основне информације

На само 2,5 километара од Ковина, ушушкано у прелепом појасу Шикових шума, лоцирано је омиљено излетиште Ковинаца, које представља главну купалишну атракцију у летњим месецима у околини. Настало је 1973. године након експлоатације шљунка, када је басен испуњен водом. Језеро се снабдева искључиво подземном дунавском водом која се филтрира кроз слојеве шљунка, те и водостај језера зависи од водостаја реке, док је температура воде за три до четири степена виша и лети достиже темепратуру од 23 – 28 степена. Највећа измерена дубина језера је 21 метар, а одликује се веома чистом и прозирном водом и шљунковитом плажом.

Излетиште је јако лепо уређено. Травнате површине око језера привлаче кампере који управо на Шљункари проводе одмор у летњим месецима, док су љубитељима спорта на располагању су отворени терени за фудбал и одбојку. Изузетно богато рибом (шаран, амур, тостолобик, бабушка, сом, штука) представља рај за риболовце, а поред језера, дунавским насипом пролази главна бициклистичка рута ЕуроВело 6. На језеру се организују и сада већ традиционалне манифестације: „Куп Ковина“ такмичења у спортском риболову, „Удицом против дроге“, „Златни котлић Ковина“, мото скуп.

Активности

Простор намењен уживању и одмарању у природи и зеленилу које има умирујуће дејство на човечији организам; идеално је за излет са породицом, купање током летњих месеци, вожњу бицикла за упознавање ближе и даље околине, упражњавање спортова и спортских активности, уживање у дружењу и забави током културних, спортских и гастро манифестација.

Контакт

Туристичка организација општине Ковин

  Цара Лазара 86 б, 26220 Ковин
  013/745-860
  060/041-71-33
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 


© 2018 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.