Најава: Традиционална туристичко-гастрономска манифестација “Златни котлић Војводине”

Најава: Традиционална туристичко-гастрономска манифестација “Златни котлић Војводине”


Традиционална туристичко-гастрономска манифестација “Златни котлић Војводине”, чији је суорганизатор Туристичка Организација Војводине, се ове године  одржава у суботу 20.08.2022.

Локација одржавања манифестације је парк у центру села Гаја, општина Ковин.

Манифестација се одржава са циљем да промовише гастрономску понуду Војводине и да једна екипа такмичара понесе престижну титулу победника “Златног котлића Војводине 2022”.

Позивамо вас да пријавите екипу која је у 2022. години победила у општинском-локалном такмичења у кувању рибље чорбе-рибљег паприкаша.

Дакле, сви такмичари у Златном котлићу Војводине су победници претходно одржаних такмичења.

Пријаве послати на имејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са прилогом уплатнице.

Контакт: “Гајачки Котлић”, Емил Хмелирш, телефон: 064 834 54 37


 Програм Златног котлића Војводине и Гајачког котлића

 

12:00-13:00h Пријава такмичара за Златни котлић Војводине

13:00h Почетак кувања - Златни котлић Војводине

14:00h-15:00h Пријава такмичара за Гајачки котлић

15:00h Свечано отварање XI Гајачког котлића, почетак кувања, отварање базара

            Завршетак кувања - Златни котлић Војводине), узимање узорака

             Дегустација банатске кухиње (слатки, слани колачи)

16:00h   Фолклори (КУД Сакуле, Баваниште, Делиблато, Гај…)

17:00h   Проглашење победника Златни котлић Војводине

              Завршетак кувања - Гајчаки котлић, узимање узорака

17:30h   Рецитали

18:00h   Музички програм – предгрупа

19:00h   Проглашење победника XI Гајачки котлић

20:00h   Концерт групе Гарави Сокак

22:00h   Свечано затварање XI Гајачког котлића, ватромет

 

Напомена:

Такмичење Гајачки котлић се одржава после Златног котлића Војводине.

Уколико су такмичари са Златног котлића Војводине заинтересовани, могу поднети пријаву и за Гајачки котлић.

За такмичење Гајачки котлић се не наплаћује котизација.


 

П Р О П О З И Ц И Ј E

 „Златни котлић Војводине“ Гај 2022.

Члан 1.

Такмичење у кувању рибље чорбе/паприкаша „Златни котлић Војводине” – Гај 2022. је гастрономско-туристичка манифестација на којој могу да учествују екипе које пријави општинска туристичка организација, а на основу пропозиција које прописују организатори. 

Члан 2.

Организатор манифестације „Златни котлић Војводине” Гај 2022 је Удружење грађана „Гајачки котлић“, суорганизатор је Туристичка Организација Војводине.

Члан 3.

Такмичење се одвија у 2 категорије: рибља чорба или рибљи паприкаш. Свака општина има право да пријави највише два представника – у свакој категорији по једног представника. 

Члан 4.

Место одржавања манифестације „Златни котлић Војводине” Гај 2022.  је парк у селу Гај, општина Ковин. Време одржавања је 20. август 2022. године са почетком у 12 часова. 

Члан 5.

Пријава учесника такмичења се врши уплатом котизације, а рок за подношење пријава је 01. август 2022. године.

Котизација за учешће на манифестацији износи 1.000 динара по котлићу (за сваку категорију). Укупан износ уплатити на рачун: Удружење грађана „Гајачки котлић“ : 160-6000000016295-52

Сврха уплате: Златни котлић Војводине 2022.

Уплатницу послати на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Пријава је валидна тек када на изводу из банке буде видљива уплата.

Члан 6.

Учесници приликом регистрације на дан такмичења треба са собом да понесу примерак уплатнице на увид ради идентификације. 

Члан 7.

Назив учесника биће написан онако како је наведено на уплатници. Такмичарско место ће бити прописно обележено од стране организатора. Распоред такмичара одређује искључиво организатор.

Члан 8.

Организатор обезбеђује: место за ложење, дрва  и поклон-пакет за сваку екипу. 

Члан 9.

Кува се на дрва, а дозвољено је и коришћење  плинских боца. 

Члан 10.

Такмичари сами обезбеђују: котлић са ногарама/ланце, столове, столице, плинске боце са горионицима, рибу (количина и врста по сопственом избору), зачине и намирнице за кување који су исправни, декларисани за људску исхрану и нису штетни по здравље. 

Члан 11.

Такмичење почиње у 12 часова према следећој сатници: 

12:00-13:00  ПРИЈАВА ТАКМИЧАРА, 13:00 – 15:00   КУВАЊЕ РИБЉЕ ЧОРБЕ И ПАПРИКАША, 15:00-   ПРЕДАЈА УЗОРКА РИБЉЕ ЧОРБЕ И ПАПРИКАША,  17:00    ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА ЗЛАТНИ КОТЛИЋ ВОЈВОДИНЕ 2022

Члан 12.

Такмичење надгледа судија којег одређује организатор. Судија објављује почетак и завршетак кувања. Судија надзире цео поступак кувања

Члан 13.

По завршетку кувања такмичар лично предаје узорак на предвиђеном месту, искључиво у чинији коју је добио од организатора. Узорак треба да садржи само једну кутлачу чорбе и без додатних садржаја (риба, лорбер, паприка...). Узорци са додатним садржајем се неће оцењивати.

Члан 14.

Предаја узорака обавиће се одмах након завршетка кувања, односно у периоду према наведеној сатници. 

Члан 15.

Необележени затворени коверат са  шифром ставља се испод чиније са предатим узорком. Отварање коверата се врши при проглашењу победника. 

Члан 16.

Жири је у саставу од 4 члана које именује организатор. Жири проверава да ли су котлићи празни пре почетка такмичења, објављује почетак и завршетак кувања, стара се о примени пропозиција, организује узимање узорака за оцењивање, врши оцењивање и учествује у проглашењу победника. Жири ради независно и врши оцењивање без присуства такмичара и других лица. 

Члан 17.

Жири врши оцењивање према следећим критеријумима:

 1. ОПШТИ ИЗГЛЕД (боја, густина):   5+5=10 бодова

2. УКУС (сланоћа, љутина, киселост):   5+5+5=15 бодова

Члан 18.

Чланови жирија понаособ бодују сваки узорак и у свој оцењивачки лист уносе бодове по свим критеријумима. Бодови се на крају збирно исказују. После оцењивања сваког узорка од стране сваког члана жирија појединачно, збир бодова сваког члана жирија уноси се у коначну збирну листу.  

Члан 19.

Ако се догоди исти збир бодова, онда преовладава укус као крајњи резултат оцењивања. 

Члан 20.

Након завршетка оцењивања, званично се проглашава победник, уз присуство жирија. Организатор обезбеђује и додељује пехаре и награде за победнике који ће се доделити након завршетка рада жирија, односно у 17 часова. Награђују се прва три места из обе категорије:

 І, ІІ, ІІІ место – за рибљу чорбу

 І, ІІ, ІІІ место – за рибљи паприкаш

Члан 21.

У случају лоших временских услова организатор задржава право промене датума или локацију одржавања манифестације. 

Члан 22.

Организатор такмичења, жири и такмичари су дужни да се придржавају Пропозиција.

 

Емил Хмелирш

Удружење грађана „Гајачки котлић“    


© 2022 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.