Ковинска слава 2018.

Резањем славског колача и отварањем изложбе „Иконе Банатске епархије“, уз уметнички програм Хора „Искон“ и музику „Ковинских бећара“ након тога, 25. јула у Центру за културу Ковин отпочео тродневни свечарски програм посвећен обележавању славе Ковина, Сабора светог архангела Гаврила.
Поздрављајући присутне суграђане и госте, директор Центра за културу Миливој Грчић нагласио је задовољство због чињенице да ће баш у дане славе Ковинци моћи да виде тако вредну поставку, захваљујућима пријатељима из Народног музеја у Вршцу и с благословом Његовог преосвештенства епископа банатског г. Никанора. У слову о изложби се, између осталог наводи: „представе Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице, светитеља, анђела и апостола који красе неке од ових икона, некада су биле део иконостаса или целивајуће иконе у многим, углавном сеоским црквама широм Баната, па тако осим у Ковину и у Плочици, Мраморку, Долову, Загајици, Перлезу..“
У наставку програма наступио је Хор духовне музике „Искон“. О свакој од свечаних песмама које су извели, уводну причу дао је, у улози наратора, професор Никола Љубоја.
Свети чин резања колача обавили су свештеници парохија ковинског Храма Сабора светих архангела, протонамесник Душан Васић и протојереј-ставрофор Живанко Поповић, у присуству домаћина – чланова савета Прве и Друге МЗ Ковин, представника организација, удружења, локалне самоуправе, грађана.  У име домаћина славе, присутне је посебним обраћањем поздравио председник Савета Друге МЗ Ковин, Јован Судар.
Свечаном чину и отварању изложбе присуствовао је, у име Општине Ковин као покровитеља програма обележавања славе, председник Скупштине општине Ковин, Зоран Брадањи.
Како ред и обичаји налажу, вече се завршило уз свечарско послужење, овога пута у амбијенту терасе Центра за културу, уз музику „Бећара“, без чијег наступа већ више од 40 година Ковинци не могу да замисле ниједно окупљање нити дружење.
 
 

26. јула, на дан Сабора св. Архангела Гаврила организована је свечана литија улицама града.

У шеталишту у Сурдуку посетиоци су имали прилику да обиђу штандове са сувенирима, ручним радовима, слаткишима и разним ђаконијама. Управо је у овој улици, познатој као „улица кишобрана“, отворен "Љубавни кутак" - део улице где су могли да се сликају сви заљубљени парови. Музичку подршку овом дешавању пружили су "Ковински бећари". Више о љубавном кутку можете прочитати овде.

Вечерњи часови били су резервисани за концерт Кикија Лесандрића и "Пилота" на градском тргу. Предгрупа "Пилота" био је ковински бенд Маторци. Након свирке "Матораца", директорка Туристичке организације општине Ковин, Дивна Кирилов је испред локалне самоуправе Ковинцима и њиховим гостима честитала славу Сабора светог архангела Гаврила и наступом Кикија Лесендрића и "Пилота" најавила богат програм у оквиру "Ковинског културног лета". У 21.30 почео је концерт. У овом музичком спектаклу уживао је велики број наших суграђана и гостију.

У петак, 27. јула, са почетком у 20.00 организован је концерт под називом "Нек звоне тамбуре". Концерт је организован поводом четири деценије постојања и рада „Ковинских бећара“.  Уз наше "Ковинске Бећаре" учествовали су и "Пљеваљски тамбураши", "Тамбураторијум" и "Кицоши" из Панчева. Остали најављени тамбурашки оркестри су били спречени да учествују у прослави 40. рођендана слављеника.